Bijstand aanvragen

Sjaak wil het allerliefste een zorgeloze opa zijn. Maar hij maakt zich zorgen om zijn toekomst: zijn WW-periode eindigt binnenkort en hij komt niet goed aan werk. De gemeente Den Haag en UWV helpen Sjaak een oplossing te vinden.

Heb je nog een WW-uitkering, maar loopt deze bijna af? We hopen natuurlijk dat je voor die tijd weer werk vindt. Als dat niet lukt, kom je misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Deze kan je aanvragen bij de gemeente.

Een bijstandsuitkering  

Als je te weinig geld hebt om van te leven heb je misschien recht op bijstand. Hoe hoog de uitkering is, dat hangt af van je situatie. De gemeente kijkt bijvoorbeeld naar je leeftijd, je vermogen, je woonsituatie en of je inwonende kinderen en/of een partner hebt.

Je kan 3 weken voor het einde van de WW een aanvraag doen voor bijstand. Op de website van de gemeente lees je meer over de voorwaarden en hoe je bijstand kan aanvragen.

Wanneer zou je  mogelijk recht hebben op bijstand? 

  • Als je geen of onvoldoende inkomen hebt.
  • Als je geen of onvoldoende vermogen hebt.
  • Als je jonger bent 27 jaar en (nog) geen recht hebt op een studiefinanciering.

Het einde van je WW-uitkering komt in zicht. Hoe bereid je je daarop voor? 

In de laatste drie maanden voordat je WW-uitkering afloopt, heb je contact met de adviseur werk. Dan kan je in gesprek over vragen over werk en andere zaken die te maken hebben met je inkomen. 

Als je eenmaal een bijstandsuitkering ontvangt via de gemeente, kan je als je vragen hebt terecht bij de consulenten.